Blogs

Wat gespannen begin ik de Tantric Dance Party. Het thema is ‘Intens Verlangen’, en ik krijg daar toch wel de zenuwen van.
De afgelopen maanden heb ik mijzelf veel meer kunnen openen, onder meer door de Tantric Dance, maar het blijft een beladen thema. Mijn verlangens mogen er nog vaak niet zijn.

'De liefde' of 'het hart' kan een enorme vlucht zijn om de echte shit niet aan te gaan. Soms zie ik weleens mensen in workshops die heel hoog blijven zitten in hun energie, en daar ook liever willen blijven. Vanuit het idee van 'de eenheid' en 'de liefde' zakken ze niet in de lagere chakra's en de shit die daar zit. Op die manier worden spirituele concepten een soort sprietjes waaraan vastgehouden wordt om maar niet naar de werkelijke shit te kijken. En om maar niet echt te gaan voelen en zakken. Want dat kan eng zijn.

 

Mijn diepste verlangen is dat mijn levensenergie helemaal stroomt. Alles in mij vibreert, meedoet: mijn lijf, mijn ziel, mijn geest. Dat mijn emoties er helemaal mogen zijn. Ik mijn eigen stroom volg en me niet laat tegenhouden door situaties of anderen om te volgen wat klopt voor mij. Gisteren tijdens de Tantric Dance Verdiepingsgroep dansten we nog volop met dit thema. En wat een genot, wanneer de energie door mij en de ander heen siddert. Maar ook wordt meteen zichtbaar en voelbaar waar we ons nog inhouden, tegenhouden, niet onze grenzen aangeven, waar ons lichaam strak en stijf is en niet voelt. Hoe we ons door onze eigen ideeën over onszelf en anderen laten tegenhouden.

Op het fietsje naar Mirror Centre. Tantric Dance wordt mijn nieuwe beleving vanavond. Ik voel spanning van angst en opwinding tegelijk. Dansen heb ik altijd graag gedaan. Of ik het kan? Maakt me niet uit. Wat is goed dansen? Mijn lijf bewegen op muziek is voor mij een ontladen en opladen tegelijk. Wat me te wachten staat weet ik niet. Ik heb me niet ingelezen. Ergens blanco ingaan of aanwezig zijn vind ik prettig. Geen verwachting of controle. Die heb ik in mijn werkleven vaak nodig en zet ik tegenwoordig maar al te graag aan de kant.

Ik geef nu een aantal jaar met veel liefde Tantric Dance workshops, en ik merk dat er een aantal dingen zijn die mij daarin opvallen. Daaruit vloeien deze 5 tips voort. 

Tegenwoordig sta ik vaak in de spotlights door mijn events, maar in mijn studentenjaren was dat eigenlijk precies het tegenovergestelde. Ik hing in zwarte kleding in de Hogeschool voor de Kunsten, zo onopvallend mogelijk. Het liefst liet ik mij niet zien. Tantra en Tantric Dance leerden me en leren me nog steeds om mij open te stellen, ook in kwetsbaarheid.

'Weer zo’n blije blog van iemand die in de wolken is van een avond Tantric Dance', zo denk je misschien. Maar dat is echt mijn ervaring. Ik voel me nog helemaal zen na mijn eerste keer.

Eén van de sleutels van leiderschap (in de dans) ontdekte ik als assistente bij een Tantric Dance Drieluik. Ik gaf ik leiding aan een man. Zijn lichaam voelde zwaar. Zijn schouders kon ik bijna niet bewegen. Stroef voelde het.Er ging van alles door me heen: ‘wat zit deze man vast’, ‘hij laat zich ook niet leiden’. De dans was als een worsteling. Hij bleef maar doorgaan met zijn eigen bewegingen. Voelde niet waar ik hem heen wilde bewegen. Ik was het zat. Ik hield hem stevig vast, zodat hij niet kon bewegen. Eerst sputterde hij tegen. Langzaam ademde ik met hem, terwijl mijn armen zijn borst omklemden. Ineens voelde ik hoe hij begon te ontspannen in mijn armen. Mijn greep werd steeds losser.

Ik kom het zo vaak tegen. Jij maakt de dans. Jij geeft leiding aan de dans. Maar in plaats van focus in je eigen centrum te voelen, je eigen lijf, ben je bezig met de ander. ‘Vindt de ander het wel leuk?’ ‘Ik moet niet te wild doen, want dan haakt hij af.’ ‘Is het niet saai’?’ ‘Vindt de ander me nog wel leuk of aardig?' En ik zie hoe jij verdwijnt in de ander. Voor je het weet is de dans een strijd met jezelf. Je bent jezelf kwijt. En eerlijk gezegd ook de ander. Herken je dat? In de dans? In je dagelijks leven?

Je kijkt me aan met een blik alsof ik je net gevraagd heb om met me te trouwen, alsof de wereld opeens paars is en jij de enige bent die dat niet kan zien. Maar niets is minder waar. Ik vroeg je of je het fijn zou vinden om zaterdag met Bart en mij naar de Tantric Dance in Antwerpen te gaan.

Psst, weet jij het al? Het beste bewaarde geheim om een heerlijke Tantric Dance te dansen? Zo eentje die je nog heel lang in je lijf voelt? Het gaat niet om supermoves of bijzondere trucjes. Wat wel? Het gaat erom dat jij écht helemaal lekker in je lijf zit. Zodat je lichaam als vanzelf de dans maakt of in volledige overgave volgt.

 

'Wakker worden' heeft tijd nodig, vallen en opstaan en vooral veel vertrouwen. Inmiddels een tijd geleden is de energie in mij wakker geworden. Het begon bij mij in mijn kruin. De energie van een nieuw bewustzijn. Een bewustzijn dat niet gebaseerd is op programmeringen vanuit externe bronnen, maar authentiek en van binnenuit. Er is toen een prachtig pad begonnen, maar zeker ook niet makkelijk. Wie denkt dat wakker worden over bloemetjes en bijtjes gaat, komt er beroerd vanaf. Ik ervaar het als heel confronterend, intens, als een echte geboorte. Blijven ademen en gronden is daarbij belangrijk.

Tantric Dance gaat niet alleen maar over ‘het leuk hebben’. De insteek is niet om alleen geëntertaind te worden of puur 'voor de fun'. Het gaat veel verder dan dat. Het ligt een stuk dieper. Tantric Dance nodigt ons uit om te dansen met wat er is. Zondagavond dansten we met Tantric Dance Utrecht rondom het thema: de helende kracht van erotiek. Het werd een intense en “hete” avond met een grote groep, geweldige mensen. Ik sloot de avond af met de woorden: 'Er zijn eigenlijk geen woorden voor.' Ik wil het nu toch proberen.

 


Nergens wordt de dynamiek tussen mannelijke en vrouwelijke energie zo helder als in de Tantric Dance.
Afgelopen weekend heb ik net een module Sexual Awakening afgesloten met vrouwen die bezig zijn te ontwaken. Niet alleen seksueel, maar ook qua vertrouwen in de mannelijke energie en het reclaimen van de kracht in hun vrouwelijke energie.

Ik sta in een kring. De leraar begeleidt ons en zegt dat we door de zaal mogen lopen. Mannen en vrouwen door elkaar. Ik zie allemaal mannen naar me kijken. Het enige wat ik zie zijn hebberige ogen en grijpgrage handen. ‘Ik moet hier weg’, is wat ik denk. En dat doe ik; ik vlucht naar de keuken. 'Voor mij nooit meer Tantric Dance', denk ik. 


Dit was een van mijn eerste ervaringen met Tantric Dance. Nu sta ik daar, als teacher. Wat is er met mij gebeurd? Welke omkeer heb ik gemaakt?

Als Tantric Dance teacher gaf ik voorheen tijdens workshops kort aandacht aan grenzen in de dans. Maar in mezelf heb ik gemerkt dat dit thema veel meer aandacht en ruimte nodig heeft.

Tijdens een avond Tantric Dance kan ik er soms een klein beetje van proeven. Die enorme bron van liefde en kracht de zich in ons bevindt. Er valt zoveel te ontdekken, als we er ons voor openstellen. En hoe fijn is het dan om vanuit dat punt te kunnen verbinden, vanuit een plek waar alle verhalen en oordelen naar de achtergrond verdwijnen.

Wat een bijzondere dag was het in Enschede. Heel veel mensen gingen in proces. Het ging dit keer vooral over het omarmen van alle emoties en gevoelens. Ook het omarmen van lust. Een beladen emotie die om de reden nog sterker wordt veroordeeld en weggedrukt. Wat als ook die emotie er mag zijn?

Afgelopen vrijdagavond gaf ik voor het eerst een Tantric Dance workshop in Den Haag. Ik verving Hans en kreeg meteen een warme ontvangst.

Best al een tijd geef ik workshops, en ik begin steeds meer mijn eigen stijl te ontwikkelen, voel steeds meer wat mijn kwaliteit is en wat te brengen heb. Een van de dingen die mij kenmerken in mijn werk is de speelsheid. Waarom bloeien mensen zo op als ik een gekke, luchtige oefening inbreng? 

Bij Art of Loving houden we het graag bij de ervaring van Kundalini Energie. Er is enorm veel literatuur over Kundalini en ook uiteenlopende theorieën die ieder weer een andere kant uitlicht. Tijdens onze workshops gaan we terug naar de ervaring in het lichaam. Hierdoor kom je in contact met je lichaam en de energie, je eigen sensitiviteit en aandachtigheid ontwikkelen om contact te krijgen met wat er in je gebeurt.

© Art of Loving 2018