Blogs

Ik voelde liefde en compassie voor haar. Titia's ogen lichtte op, zichtbaar blij en geraakt. We deelde met elkaar hoe we vroeger thuis: wanneer we uitspraken wat we voelden er meestal werd gezegd: 'Dat is niet zo'. Er werd altijd maar om dingen heen gesproken. Wij bleven in verwarring achter, want dat wat we toch echt voelde, was niet zo. En over dat wat er was: de boosheid, het verdriet, de onmacht en de onvrede werd nooit gesproken.

...

Wat ik zie is dat veel mensen moeite hebben om contact te maken met hun rauwe oerkracht. Een kracht waar ik veel mee werk in mijn workshops, en waarvan ik zie dat het belangrijk is om deze energie door ons lichaam uit te nodigen.

...

Even een check? Ben jij eerlijk naar jezelf?

  In de Tantric Dance komt van alles naar boven. Dat wat bewust is maar vooral ook dat wat onbewust is.
 Een daarvan is jouw verlangen. Verlangen naar verbinding, naar intimiteit, verlangen naar iemand die er écht voor jou is. Zolang jouw verlangen onbewust is, danst het onbewust met je mee. En ook anderen pakken dit onbewust weer op en dansen er mee, vermengd met hun eigen onbewuste verlangen. 

Een tijd lang had ik geen partner, maar wel een groot verlangen dat er iemand in mijn leven was. In de Tantric Dance danste ik met verschillende mannen met wie alles in mij aan ging. De energie stroomde, de dans voelde heerlijk en ik genoot van de intimiteit en nabijheid. 
Totdat - je raadt het misschien al - het moment dat de...

Gisteren danste ik met een ervaren tantrica en danser. Het was haar eerste keer Tantric Dance. Ik maakte zacht contact met haar en pakte haar hand en bracht die rustig naar boven toe. Haar bovenlichaam draaide mee. Terwijl ik haar hand vasthield, bracht ik haar bovenlijf weer terug in positie. Want het was alleen haar arm die ik mee naar boven wilde nemen. Superblij was ze na de dans. Haar eerste keer en een heerlijke ervaring. Ik zei tegen haar: “je mag nog veel minder doen”. Ze keek me grote ogen aan. “Als je geblinddoekt bent, hoef je verder geen enkel initiatief te nemen. Ik leid jou”, zei ik. En hoewel ze dacht heel soepel te volgen, viel het kwartje.

...

Ons lichaam is verbonden met het hele universum, de elementen stromen door ons lichaam. Elk seizoen brengt weer een nieuwe kwaliteit naar voren. In de zomer is dat vuur. Als we echter te veel vuur hebben raken we opgebrand en zijn we niet meer in balans. Het element water kan dit vuur goed afkoelen, en daar gaan we mee werken tijdens deze speciale Tantric Dance zomer editie. Het vuur huist in ons hart, en het water in onze buik. We doen en meditatie om ons bewust te zijn van deze twee kwaliteiten, en vervolgens ademen de twee samen. Op die manier ontstaat er alchemie. Water en vuur geven samen stoom en dat stoom geeft weer nieuw leven en 'sappigheid'.

...

Tijdens de laatste Tantric Dance Masterclass-Kundalini viel een man mij in het bijzonder op. In de dans met de vrouw herhaalde hij zijn bewegingen. Hij omarmde haar en danste ongeïnspireerd. Het was een saaie dans en ik voelde hoe diep verdrietig ik hiervan werd. Er werd niet gedanst vanuit een ruimte waar je elkaar omhoog tilt in energie. Het was geremd en passieloos.

...

'De liefde' of 'het hart' kan een enorme vlucht zijn om de echte shit niet aan te gaan. Soms zie ik weleens mensen in workshops die heel hoog blijven zitten in hun energie, en daar ook liever willen blijven. Vanuit het idee van 'de eenheid' en 'de liefde' zakken ze niet in de lagere chakra's en de shit die daar zit. Op die manier worden spirituele concepten een soort sprietjes waaraan vastgehouden wordt om maar niet naar de werkelijke shit te kijken. En om maar niet echt te gaan voelen en zakken. Want dat kan eng zijn.

 

...

Mijn diepste verlangen is dat mijn levensenergie helemaal stroomt. Alles in mij vibreert, meedoet: mijn lijf, mijn ziel, mijn geest. Dat mijn emoties er helemaal mogen zijn. Ik mijn eigen stroom volg en me niet laat tegenhouden door situaties of anderen om te volgen wat klopt voor mij. Gisteren tijdens de Tantric Dance Verdiepingsgroep dansten we nog volop met dit thema. En wat een genot, wanneer de energie door mij en de ander heen siddert. Maar ook wordt meteen zichtbaar en voelbaar waar we ons nog inhouden, tegenhouden, niet onze grenzen aangeven, waar ons lichaam strak en stijf is en niet voelt. Hoe we ons door onze eigen ideeën over onszelf en anderen laten tegenhouden.

...

Op het fietsje naar Mirror Centre. Tantric Dance wordt mijn nieuwe beleving vanavond. Ik voel spanning van angst en opwinding tegelijk. Dansen heb ik altijd graag gedaan. Of ik het kan? Maakt me niet uit. Wat is goed dansen? Mijn lijf bewegen op muziek is voor mij een ontladen en opladen tegelijk. Wat me te wachten staat weet ik niet. Ik heb me niet ingelezen. Ergens blanco ingaan of aanwezig zijn vind ik prettig. Geen verwachting of controle. Die heb ik in mijn werkleven vaak nodig en zet ik tegenwoordig maar al te graag aan de kant.

...

Ik geef nu een aantal jaar met veel liefde Tantric Dance workshops, en ik merk dat er een aantal dingen zijn die mij daarin opvallen. Daaruit vloeien deze 5 tips voort. 

...

Tegenwoordig sta ik vaak in de spotlights door mijn events, maar in mijn studentenjaren was dat eigenlijk precies het tegenovergestelde. Ik hing in zwarte kleding in de Hogeschool voor de Kunsten, zo onopvallend mogelijk. Het liefst liet ik mij niet zien. Tantra en Tantric Dance leerden me en leren me nog steeds om mij open te stellen, ook in kwetsbaarheid.

...

'Weer zo’n blije blog van iemand die in de wolken is van een avond Tantric Dance', zo denk je misschien. Maar dat is echt mijn ervaring. Ik voel me nog helemaal zen na mijn eerste keer.

...

Eén van de sleutels van leiderschap (in de dans) ontdekte ik als assistente bij een Tantric Dance Drieluik. Ik gaf ik leiding aan een man. Zijn lichaam voelde zwaar. Zijn schouders kon ik bijna niet bewegen. Stroef voelde het. Er ging van alles door me heen: ‘wat zit deze man vast’, ‘hij laat zich ook niet leiden’. De dans was als een worsteling. Hij bleef maar doorgaan met zijn eigen bewegingen. Voelde niet waar ik hem heen wilde bewegen. Ik was het zat. Ik hield hem stevig vast, zodat hij niet kon bewegen. Eerst sputterde hij tegen. Langzaam ademde ik met hem, terwijl mijn armen zijn borst omklemden. Ineens voelde ik hoe hij begon te ontspannen in mijn armen. Mijn greep werd steeds losser.

...

Ik kom het zo vaak tegen. Jij maakt de dans. Jij geeft leiding aan de dans. Maar in plaats van focus in je eigen centrum te voelen, je eigen lijf, ben je bezig met de ander. ‘Vindt de ander het wel leuk?’ ‘Ik moet niet te wild doen, want dan haakt hij af.’ ‘Is het niet saai’?’ ‘Vindt de ander me nog wel leuk of aardig?' En ik zie hoe jij verdwijnt in de ander. Voor je het weet is de dans een strijd met jezelf. Je bent jezelf kwijt. En eerlijk gezegd ook de ander. Herken je dat? In de dans? In je dagelijks leven?

...

Je kijkt me aan met een blik alsof ik je net gevraagd heb om met me te trouwen, alsof de wereld opeens paars is en jij de enige bent die dat niet kan zien. Maar niets is minder waar. Ik vroeg je of je het fijn zou vinden om zaterdag met Bart en mij naar de Tantric Dance in Antwerpen te gaan.

...

Psst, weet jij het al? Het beste bewaarde geheim om een heerlijke Tantric Dance te dansen? Zo eentje die je nog heel lang in je lijf voelt? Het gaat niet om supermoves of bijzondere trucjes. Wat wel? Het gaat erom dat jij écht helemaal lekker in je lijf zit. Zodat je lichaam als vanzelf de dans maakt of in volledige overgave volgt.

 

...

'Wakker worden' heeft tijd nodig, vallen en opstaan en vooral veel vertrouwen. Inmiddels een tijd geleden is de energie in mij wakker geworden. Het begon bij mij in mijn kruin. De energie van een nieuw bewustzijn. Een bewustzijn dat niet gebaseerd is op programmeringen vanuit externe bronnen, maar authentiek en van binnenuit. Er is toen een prachtig pad begonnen, maar zeker ook niet makkelijk. Wie denkt dat wakker worden over bloemetjes en bijtjes gaat, komt er beroerd vanaf. Ik ervaar het als heel confronterend, intens, als een echte geboorte. Blijven ademen en gronden is daarbij belangrijk.

...

Tantric Dance gaat niet alleen maar over ‘het leuk hebben’. De insteek is niet om alleen geëntertaind te worden of puur 'voor de fun'. Het gaat veel verder dan dat. Het ligt een stuk dieper. Tantric Dance nodigt ons uit om te dansen met wat er is. 

...Zondagavond dansten we met Tantric Dance Utrecht rondom het thema: de helende kracht van erotiek. Het werd een intense en “hete” avond met een grote groep, geweldige mensen. Ik sloot de avond af met de woorden: 'Er zijn eigenlijk geen woorden voor.' Ik wil het nu toch proberen.

 

...


Nergens wordt de dynamiek tussen mannelijke en vrouwelijke energie zo helder als in de Tantric Dance.
Afgelopen weekend heb ik net een module Sexual Awakening afgesloten met vrouwen die bezig zijn te ontwaken. Niet alleen seksueel, maar ook qua vertrouwen in de mannelijke energie en het reclaimen van de kracht in hun vrouwelijke energie.

...

Ik sta in een kring. De leraar begeleidt ons en zegt dat we door de zaal mogen lopen. Mannen en vrouwen door elkaar. Ik zie allemaal mannen naar me kijken. Het enige wat ik zie zijn hebberige ogen en grijpgrage handen. ‘Ik moet hier weg’, is wat ik denk. En dat doe ik; ik vlucht naar de keuken. 'Voor mij nooit meer Tantric Dance', denk ik. 


Dit was een van mijn eerste ervaringen met Tantric Dance. Nu sta ik daar, als teacher. Wat is er met mij gebeurd? Welke omkeer heb ik gemaakt?

...

Als Tantric Dance teacher gaf ik voorheen tijdens workshops kort aandacht aan grenzen in de dans. Maar in mezelf heb ik gemerkt dat dit thema veel meer aandacht en ruimte nodig heeft.

...

Wat een bijzondere dag was het in Enschede. Heel veel mensen gingen in proces. Het ging dit keer vooral over het omarmen van alle emoties en gevoelens. Ook het omarmen van lust. Een beladen emotie die om de reden nog sterker wordt veroordeeld en weggedrukt. Wat als ook die emotie er mag zijn?

...

Afgelopen vrijdagavond gaf ik voor het eerst een Tantric Dance workshop in Den Haag. Ik verving Hans en kreeg meteen een warme ontvangst.

...

Best al een tijd geef ik workshops, en ik begin steeds meer mijn eigen stijl te ontwikkelen, voel steeds meer wat mijn kwaliteit is en wat te brengen heb. Een van de dingen die mij kenmerken in mijn werk is de speelsheid. Waarom bloeien mensen zo op als ik een gekke, luchtige oefening inbreng? 

...

Bij Art of Loving houden we het graag bij de ervaring van Kundalini Energie. Er is enorm veel literatuur over Kundalini en ook uiteenlopende theorieën die ieder weer een andere kant uitlicht. Tijdens onze workshops gaan we terug naar de ervaring in het lichaam. Hierdoor kom je in contact met je lichaam en de energie, je eigen sensitiviteit en aandachtigheid ontwikkelen om contact te krijgen met wat er in je gebeurt.

...
© Art of Loving 2018