fbpx

Wild Wild 2018

wild wild country netflix

Wat was 2018 een wild jaar voor de tantra wereld! Niet eerder is er in één jaar zoveel aan het licht gekomen en was er zoveel publiciteit rondom tantra en tantra-yoga.
Er was heel veel aandacht voor misbruik door ‘tantrameesters’ en ontluisterende berichten over alternatieve leefgemeenschappen, maar het meest aangrijpende voor mij persoonlijk in 2018 was de populaire documentaire en Academy Award winnaar (Emmy Outstanding Documentary); Wild Wild Country op Netflix. Na iedere aflevering had ik tijd nodig om deze te laten bezinken. Het was speciaal aangrijpend voor mij omdat ik ben opgegroeid in de Baghwan (later Osho) Commune. Mijn ouders waren er vanaf het begin bij betrokken en ik heb in verschillende communes in Nederland gewoond. Ook ben ik op heel jonge leeftijd in Poona (India) en Oregon (US) geweest. Toen ik vier was, vroeg mijn moeder (haar naam was toen Pratiti) of ik een Sannyasin naam wilde. Inmiddels ben ik 41 jaar en iedereen kent mij als Rakesh. Je zult wellicht begrijpen dat die periode een grote invloed heeft gehad op mij. Toen ik ouder werd, is ook tantra een grote rol in mijn leven gaan spelen.

De documentaire Wild Wild Country bestaat uit zes delen en gaat vooral over de komst van Osho naar Oregon (US) en zijn verbanning uit Amerika. Natuurlijk had ik wel verhalen gehoord maar door deze documentaire werd er voor mij veel meer duidelijk. Vooral waarom mijn moeder zo plotseling de commune verliet om weer terug in het ‘gewone leven’ te stappen. We betrokken een klein appartement in Amsterdam.
De overgang van een vrije commune naar een ‘normale’ school en ‘normale’ omgeving betekende voor mij enorm veel. Lange tijd heb ik niet begrepen waarom we die bijzondere wereld moesten verlaten en dat die werd ingeruild voor een wereld met heel veel beperkingen en regeltjes. Ik herinner mij nog redelijk veel uit de periode in de commune; het was voor mij een inspirerende en levendige tijd. Ik kwam al op zeer jonge leeftijd in contact met Osho’s leer en leerde veel van zijn boeken en meditatietechnieken. Dat alles hebben mij een mooie basis gegeven voor zelfonderzoek en mijn (spirituele) ontwikkeling.

OshoCommune RakeshSannyasin Rakesh (still 1:07:50 uit VPRO 'De Nieuwe Mens')

In de commune werd met de allerbeste intenties fantastisch hard gewerkt aan ‘De Nieuwe Mens’ (referentie naar VPRO programma uit 1984). Maar hoe kan de wens om een nieuwe wereld te creëren dan toch zo enorm misgaan, vraag ik mij dan nu af. De Netflix documentaire heeft veel feiten aan het licht gebracht die voor velen voorheen onbekend waren. Voor mij werd nog meer duidelijk waarom mijn moeder de commune verliet. Het moment dat er met wapens geoefend werd en er helicopters rondvlogen om mogelijk kwaadwillende omwonenden in Oregon weg te houden, waren voor haar duidelijke signalen om voorgoed te vertrekken.


Na het zien van de documentaire Wild Wild Country zijn deze lessen alleen nog maar duidelijker geworden. De eeuwenoude wens om een betere wereld te creëeren ging volledig mis in Oregon. Een nieuwe wereld proberen te scheppen, hoe mooi en liefdevol ook bedoeld, maar zich tegelijkertijd verheven voelen boven de inwoners van Oregon en de gewone wereld is een verkeerde weg gebleken. Natuurlijk is het makkelijk praten achteraf en zeker als je alles netjes op een rijtje krijgt gezet in de vorm van een documentaire. Het is duidelijk dat er genoeg beslissingen anders genomen hadden kunnen worden door Osho, Sheela of andere betrokkenen. Maar wat kunnen we van dit alles leren? Dat is waar we naar kunnen en moeten kijken.

Ik voel een zekere teleurstelling door het ‘mislukken’ van deze (wereldwijde) commune. Het heeft niet de nieuwe wereld gebracht die het voor ogen had. Ik herken de pijn bij andere Sannyasins, die de enorme kracht en het liefdevol samenzijn missen dat zij samen met Osho in die tijd hebben ervaren. De potentie die het had, ze toen hebben ervaren en dit tot op de dag van vandaag missen. Zich realiserend hoe anders onze samenleving had kunnen zijn als we op basis van liefde en vrijheid leven met elkaar.
Maar zo eenvoudig is dit allemaal niet te realiseren, blijkt maar weer eens. Ieder mens heeft zijn schaduwkanten en liefde maak dikwijls blind. Zo ook de liefde die je kunt voelen voor je meester (Guru) en de geestverwantschap die je kunt voelen binnen de commune. Wanneer je de meester ziet als de alles wetende en daarmee je eigen innerlijke meester (wijsheid) negeert, ontkracht je jezelf. Hier betaal je op een later moment de rekening voor, in het beste geval is het een les die je (hopelijk) nooit meer zal vergeten. Gedurende mijn eigen zoektocht naar spiritualiteit heb ik dit maar al te vaak zien gebeuren. In India, maar ook in het westen.


OshoSannyasins
Het is naar mijn idee op zichzelf niet verkeerd om een Meester te hebben en deze te volgen. Zelf heb ik er meerdere gehad en het heeft mij in ieder geval enorm geholpen de inzichten te verkrijgen die ik nu heb. Zolang je maar een Meester hebt die je ook laat zien hoe overbodig hij/zij is en je kan laten inzien niemand blindelings te volgen. Of zoals Osho het zegt: ‘My whole effort is to leave you alone with no mediator.’ Maar al is de meester nog zo goed, je kunt toch betoverd worden door hem/haar en verstrikt raken in de commune (Sangha) en alles wat daar omheen gebeurt. En de talrijke valkuilen pas gaat zien wanneer je uit de commune (sekte) bent gestapt.

Sinds de oprichting van Art of Loving in 2017 hanteren we geen leerling en meester verhouding en prediken we ook geen specifieke leer die je dient aan te houden. Maar door middel van workshop/retreats zorgen we voor een veilige setting voor zelfonderzoek. Voor ons is het in de eerste plaats van belang dat je goed contact houdt met je innerlijke kompas (wijsheid) en juist groeit rondom je eigen grenzen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het gaat dan om het ontwikkelen van zelfbeschikking – je innerlijke Guru – het activeren van je levenskracht (Prana), het in balans brengen van je lichaam en geest en het inzien of doorzien van illusies die je misschien koestert.


Om te kunnen groeien in het spirituele veld, is het goed om bloot te leggen wat uit het zicht verborgen ligt, het vereist enorme moed om te kunnen omarmen wat zich vervolgens laat zien. Wat ik heb ervaren in het tantra veld is enorme compassie voor elkaar om dit gezamenlijk aan te gaan, ondanks alle (ver)oordelingen die er zijn, door jezelf en die van anderen om je heen. Mooi om te zien is dat er veel goede ontwikkelingen gaande zijn in het tantra veld, ik zie dit terug in de opkomst van Wheel of Consent en de FaceBook groepen die helpen de misstanden aan het licht te brengen of heling biedt door het delen er van. Het is zo makkelijk om te vervallen in wat anderen niet goed doen of hebben gedaan, maar dit toepassen op jezelf, dit is de werkelijke uitdaging. 

Als 2018 het jaar is waarin de schaduwkant (zie referentie onderaan) zichtbaar werd, laat 2019 dan het jaar zijn dat jouw licht helderder mag gaan schijnen. Laat je niet ontmoedigen om je te verdiepen in tantra door alle gebeurtenissen, want het heeft zo veel moois te bieden op zo veel vlakken. Het vereist wel goed te blijven voelen wat past voor je, wat in lijn is met je eigen waarheid en wat niet.

Osho

Ik sluit af met de laatste woorden van Osho; ‘Je zult het je herinneren… wanneer ik ben heengegaan. Je zult niks kwijtraken, misschien ga je iets verkrijgen waarvan je absoluut onbewust bent.’ Bron


Rakesh
https://rakesh.artofloving.nl

Bijzonder om te zien
Wild Wild Country Trailer en Netflix Docu
Osho Times  en Osho News
De Nieuwe Mens (VPRO Frank Wiering 1984) / Youtube
20 jaar later op De Nieuwe Mens (VPRO Frank Wiering 2004)
BBC Stories WWC: What happened to Sheela?
Interview met Sheela
Nog steeds een beetje bevangen door Bhagwan video interview met Gerrit Boonstra (Volkskrant)
Holy Hell (2016) over een leraar in de jaren ’80: IMDB en Neflix Docu

 

Ik deel nog een opsomming om een idee te krijgen wat ik bedoel met de schaduwkant in het tantra-veld.
Stop Abuse in Tantra by Margot Anand (Youtube)
Wild Wild Country (Netflix trailer), de misstanden door Sannyasins in Oregon 1980s 
Osho News, NL media aandacht overzicht na WWC 
NOS, Tantra Masseurs opgepakt
The New Tantra (TNT) & Alex Vartman; sharing by Bea Dominic / Sharing door Wilrieke Sophia / sharing by Lin / sharing by anonymous lady
Meldpunt Tantra Misbruik legt misstanden in het tantra veld 2017/2018

Zie ook andere misstanden:
https://gurumag.com of https://veilofreality.com/2018/12/27/spiritual-predators-and-pathological-gurus
Swami Vivekananda from Agama Yoga; Sharing by Layla Martin / Sharing by Tantric Couple / The Guardian: Agama School closes / Gurumag Canadian speaks out
Somananda, Serkan Temel The Guardian
João Teixeira de Faria New York Times
Andrew Barnes
Shantam Nityama’s Sex Cult
TJ Bartel