fbpx

Wild Wild 2018

Het is zo makkelijk om te vervallen in wat anderen niet goed doen of hebben gedaan, maar dit toepassen op jezelf, dit is de werkelijke uitdaging. Wat ik heb ervaren in het tantra veld is enorme compassie voor elkaar om dit gezamenlijk aan te gaan, ondanks alle oordelen die er zijn, door jezelf en die van anderen om je heen.

Verschil in dansvormen

Dans brengt vrijheid in je hoofd en lijf, maar voor welke dansvorm kies jij?

Zelf was ik als kind al gek op dansen. Alleen danspasjes leren, dat ging er niet in. Ging iedereen naar rechts, dan ging ik naar links en omgekeerd. Het maakte dat er al jong door me heen ging: ‘ik kan beter voor een dansgezelschap gaan werken, want dat dansen: dat leer ik toch niet’. Gelukkig zijn er inmiddels heel veel vrije vormen van dans en werd ik zo’n 8 jaar geleden, zonder daar echt over na te denken Tantric Dance Teacher. Niet een beroep dat ik overigens ooit had kunnen bedenken!

Inmiddels dans ik verschillende vrije vormen van dans. Waarom? Omdat ze me allemaal iets anders brengen. Omdat ik wel vaker merk dat het niet helemaal duidelijk is wat Tantric Dance is of brengt, bijvoorbeeld door de vraag: 'Tantric Dance dat lijkt toch op Esctatic Dance?'
Deel ik graag mijn ervaringen over drie verschillende dansvormen die ik beoefen: 5 Ritmes, Esctatic Dance en Tantric Dance. En vertel ik kort iets over Contact Improvisatie. Ik neem je mee in wat ze mij laten zien, voelen en brengen. En ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaringen.

AfricanDance

In de 5 ritmes, dans je voornamelijk individueel en ga je door 5 ritmes heen (de ritmes van het leven): vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Deze vorm van dans nodigt mij diep uit in mijn lichaam en in wie ik ben, mijn Essentie. Ik onderzoek, hoe voelt mijn lichaam, wat beweegt, wat beweegt niet, wat kan ik in beweging brengen, hoe kan ik de ritmes in mijn leven brengen en wat brengen deze mij? Welke patronen herken ik in mijn lichaam en hoe kan ik deze doorbreken? Bij welke ritmes voel ik me comfortabel en welke kan ik juist meer in mijn leven brengen? En elke keer opnieuw de les: blijf niet staan op één plek, maar breng je voeten in beweging. Juist ook wanneer ik in mijn hoofd schiet. Want bewegen brengt me terug naar mijn lichaam en zorgt ervoor dat ik niet vast kom te zitten. Aan het einde van een 5 ritme wave, voel ik me altijd meer gegrond en heb ik meer contact met mijn lichaam. Ik voel delen van mijn lichaam die ik nog niet eerder heb gevoeld. Als ik begin, komt er ook vaak  een enorme vermoeidheid uit mijn lichaam. Waar ik me eerder niet bewust van was. Aan het einde van de wave (van de 5 ritmes) voel ik voel meestal opgeladen en altijd is er meer ruimte in mij. Niet te vergeten: vaak doe ik ook tijdens het dansen van de 5 ritmes creatieve inspiratie op bij het voorbereiden van een Tantric Dance workshop!

Esctatic Dance, voelt voor mij meer als een dans, terwijl de 5 ritmes voor mij meer over bewegen en voelen gaat. Soms is Esctatic rustig, soms wild, soms sensueel, soms gek, van alle smaken wat. De muziek neemt me mee op reis, soms in weerstand en soms in extase. Er zijn periodes dat ik in deze dans me helemaal op mezelf richt en andere keren weer zijn er allerlei ontmoetingen. Een dans van herkenning in speelsheid, gevoeligheid, sensualiteit. Telkens weer voelend wat wil ik, wat klopt voor mij. In de dansen met een ander, loopt het leiden en volgen vaak door elkaar heen. Er is geen duidelijke leider en geen duidelijke volger. Door de opzet van Esctatic, je kan alleen en samen dansen, leer ik ook telkens weer dat contact alleen kloppend is wanneer ik niets wil of hoef van de ander. Wanneer ik niets wil en de openheid er is om contact te maken, dan ontstaat het contact en de dans samen op een organische manier. Het voelt heerlijk vrij om twee uur lang gewoon te doen waar ik zin in heb. Na afloop voel ik me vaak bruisend en opgeladen.

Contact Improvisatie, is een dansvorm waarbij het contact met het lichaam een andere danser wordt gebruikt als communicatiemiddel en als inspiratiebron voor de dans. Ik heb een aantal lessen contactimprovisatie gevolgd omdat ik daarmee wat meer technische tools op wilde doen voor de Tantric Dance. Bij contactimpro speel je met het gewicht van je lichaam. Soms geef je het helemaal aan de ander en je gebruikt gewicht en ook het gewicht van de ander om te kijken hoe je kunt rollen, bewegen en draaien. Het leiden en volgen loopt hier door elkaar. En hoewel je contact maakt en het contact met de ander ook heel dichtbij kan zijn bij deze dansvorm, staat intimiteit hier (voor mij) niet voorop. Het is wel een super speels onderzoek in wat twee of meerdere lichamen met elkaar kunnen creëren. Tijdens de lessen zelf merkte ik, net als bij elk danspasje dat ik ooit probeerde te leren, dat danstechnieken en ik niet zo soepel samen gaan. Veel partnerdansen tijdens Esctatic Dance maken gebruik van (elementen van) deze dansvorm.

Dancemove

De Tantric Dance, is een vrije expressie dans tussen twee mensen waarbij de ene leidt en de ander geblinddoekt volgt. In deze dans sta je zowel bij het leiden als het volgen in je eigen centrum en je draagt altijd je eigen gewicht. Deze dansvorm laat mij van alles zien, omdat er de ene keer van mij wordt gevraagd om in mijn leiderschap te stappen, terwijl ik de volgende  keer word uitgenodigd om diep te vertrouwen, los te laten en me over te geven. Omdat deze dans met zijn tweeën is, word ik direct gespiegeld door mijn danspartner en de dans. Ben ik bij mezelf, of juist bij de ander, ben ik gegrond en sta ik stevig in mijn centrum, is er sprake van afstemming en verbinding en zo nee, waarom dan niet? Er komen ook vaak emoties omhoog. Bijvoorbeeld die keer dat ik boos werd toen de ander me heel dwingend leidde in de dans of het verdriet dat ik kan voelen als de ander niet aanwezig is. Of ik voel een enorm gevoel van liefde wanneer ik met compassie voor mezelf en de ander aan het leiden ben of juist aan het volgen. Ook leert de Tantric Dance me om heel precies mijn grenzen aan te geven. Alleen ik kan dat, want alleen ik voel van binnen wat voor mij klopt en niet. Tantric Dance brengt me vaak een gevoel van vrijheid, bevrijding, geraaktheid, liefde, verbinding en speelsheid.
Ik kan zeker niet zonder de andere twee dansvormen (5 ritmes en Esctatic) maar ik voel ook zo de rijkheid van wat de Tantric Dance als ontwikkelingsweg aanreikt. Juist de ander (danspartner) hebben we zo nodig om helder te krijgen wat onze blinde vlekken zijn en waar onze ruimte ligt om te groeien.
Niet voor niets zeggen we: Tantric Dance, the dancing way to liberate yourself to your Essence

Esther blindfold

Wat alle dansvormen voor mij in ieder geval allemaal gemeen hebben: ik en mijn lichaam worden er blij!

Wanneer je de Tantric Dance eens wilt uitproberen of je ervaringen ermee wilt verdiepen, ben je van harte Welkom. Op de homepage van de website kun je heel overzichtelijk vinden welke workshop of welke groep het beste past bij jou. Wil je dat ik even meekijk of wil je jouw ervaring met de verschillende dansvormen delen, mail me opIk kan het wel hebben

“Hoe was het voor jou?”
De laatste dans vond ik niet fijn
• “Jammer dat je dat niet aan hem hebt aangegeven, je mag dat altijd gewoon aangeven”.
- “Ik kan het wel hebben..."

Delen maakt dat ik me niet alleen voel

Ik voelde liefde en compassie voor haar. Titia's ogen lichtte op, zichtbaar blij en geraakt. We deelde met elkaar hoe we vroeger thuis: wanneer we uitspraken wat we voelden er meestal werd gezegd: 'Dat is niet zo'. Er werd altijd maar om dingen heen gesproken. Wij bleven in verwarring achter, want dat wat we toch echt voelde, was niet zo. En over dat wat er was: de boosheid, het verdriet, de onmacht en de onvrede werd nooit gesproken.