fbpx

Autonomie

Ik heb langere tijd ook zelf gevochten tegen beelden over Erotiek. Er was een levendige wereld in mij, vol van passie, potentie, fascinatie en nieuwsgierigheid. Maar Erotiek was voor mij ook een verborgen innerlijke wereld: een wereld die wel levensgroot in mij aanwezig is, maar die ik voor de buitenwereld verborgen hield. Althans, daar deed ik alle moeite voor om die verborgen te houden. En ik geloof niet dat me dat altijd is gelukt. Ja, ik schaamde me dood om mijzelf echt te laten zien, om de power, de levenslust, de erotiek naar buiten te brengen. Hoe moest ik dat in godsnaam tot uitdrukking brengen? Welke vorm was passend?

Erotiek was vroeger in mijn beeld gebonden aan een specifieke vorm, aan een relatie, aan een huwelijk, aan 1 bijzondere vrouw, aan seks. Erotiek was altijd verbonden met een ander, met iets buiten mij. Om mijzelf als erotisch wezen te ervaren, was ik afhankelijk van een ander; ja zelfs vn 1 specifieke ander.

De “hete” Tantric Dance avond maakte mij opnieuw zo duidelijk dat Erotiek niet gebonden is aan 1 persoon, 1 vrouw of 1 man. Ik dacht vroeger dat je een ander onmisbaar nodig hebt om je eigen Erotiek te kunnen ervaren. Dat is echt een misvatting. Het toe-eigenen van onze Erotische oerkracht is voor mij de sleutel tot autonomie en vreugdevol leven. 
De Erotiek was op deze dansavond voelbaar in ieder van ons afzonderlijk. Het is deel van wie we zijn als autonoom wezen. We kunnen ook leren om nog meer contact te maken met het leven in onszelf, onze eigen Erotiek. En om deze oerkracht ons helemaal toe te eigenen. Ik kan er zo van genieten als iedereen dan zijn eigen Erotiek draagt en in zichzelf beleeft. Tantric Dance wordt dan een waanzinnig en “heet” feest.

Marc Gafni beschrijft het zo:
”To dance with Eros is to live and love erotically in all arena’s of our lives, beyond the merely sexual. (....) Eros is to be fully alive; to be fully present to what is.”

Rens Meijkamp
Tantric Dance Utrecht
http://rens.tantricdance.nl