fbpx

The Intelligence of Play

 

Kinderen zijn heel speels. Ze denken nog niet zoveel na. Ze doen gewoon, spontaan. Daar hebben ze ook juist wat in te leren, veel van hun gedrag is onbewust. Als volwassene worden we bewust van onszelf. Daar ligt een kwaliteit. Maar ik denk dat dit ook vaak heel veel angst met zich meebrengt, veel onzekerheid. Ineens beseffen we dat we ‘iemand zijn’, in de puberteit worden we een eigen identiteit en gaan we op zoek naar die identiteit. Maar ook weet je het dan nog niet zo goed, dus dat is een hele zoektocht.

Vaak wordt het leven van een opgroeiend mens steeds serieuzer. Je wil toch ergens in slagen of iets opbouwen. Een bepaalde mate van serieus zijn vind ik absoluut goed, maar ik denk dat het wel erg serieus is geworden: gefocust op een doel, het goed willen doen, goed overkomen. Voor je het weer ben je de hele dag bezig met werken aan een ideaal beeld van jezelf. Waar blijft het spelen dan, dat je als kind zo makkelijk deed?

Dat wil ik dus veel meer inbrengen in de dingen die ik organiseer en begeleid. Wij als volwassenen hebben er ook heel veel aan om te spelen! Ik denk dat het een heel intelligent aspect in zich heeft. Als we onszelf met humor gaan bekijken, plaatsen we angsten in een nieuw perspectief, en dit kan enorm bevrijdend werken!

Onszelf iets minder serieus nemen kan bijdragen aan de bewustzijnsontwikkeling van de wereld, dat is wat ik stel. 
Ik zie het ook gebeuren in de workshops. Vaak doen mensen erg hun best om ‘het goed te doen’. Als we daar erg mee bezig zijn, zetten we onze energie op slot en stromen we niet meer. We komen niet in onze volledige vreugde. Als ik dan iets geks en onverwachts doe, zie ik mensen helemaal openbloeien. Ineens is er dan dat besef: ‘O, het hoeft niet allemaal helemaal ‘correct!’ 

Waar leren we dat nou?
Het zit zo in ons celgeheugen opgeslagen, ‘het goed doen’. Op de basisschool, de middelbare in de opvoeding, als we het maar ‘goed’ doen!! Ik daag je graag uit om een keer iets te doen wat volgens jouw idee misschien heel ‘raar’ of ‘lelijk’ is. Hoe voelt het om dat te mogen? Om jezelf die ruimte te geven?

Er ontstaan creativiteit, inspiratie, ruimte, vreugde. Probeer het eens uit! 

© Elfriede van der Sanden
http://elfriede.tantricdance.nl
http://youngfree.tantricdance.nl

Zie de Tantric Dance agenda voor de komende events.