fbpx

Waarom ‘moeten’ je niet helpt je over te geven

Moeten
We zijn in ons dagelijks leven zo gewend om van alles te doen of te moeten doen, dat het echt omschakeling vraagt om geen eigen initiatief te nemen. Om los te laten dat je iets moet, dat het goed moet zijn of dat het anders moet zijn.

Super sensitief en open
Dat wil trouwens niet zeggen dat overgave niets van je vraagt. Het vraagt je om je open te stellen met al je vezels en voelsprieten om te voelen wat de ander van je wil. Super sensitief en open. Het vraagt je om helemaal bij jezelf te blijven en jouw eigen centrum en ademhaling te voelen. Je bent geen willoze pop. Je staat volledig in je eigen kracht en Essentie, maar geeft de controle op om iets te willen weten en te moeten. Je geeft je over aan de sturende kracht van de ander, ontspant in jezelf en laat je meevoeren. En wanneer je van binnen voelt dat het niet voor je klopt of het niet fijn is dan ben je bij jezelf en kun je dit meteen aangeven. Want ook wanneer jij volgt blijf je verantwoordelijk voor je eigen gevoel en wat je daarmee doet.

Wanneer het ‘anders moet’
Zelf stond ik een keer geblinddoekt in een dans met een man. Het was een heerlijke dans en op een bepaald moment zette hij me stil. Voor mijn gevoel stonden we eindeloos zo. Ik wilde terug naar de beweging, dat was zo fijn geweest. Maar nee, daar stond ik. Van binnen begon alles te trillen. Alles in mij wilde in beweging komen. Ik voelde en zag mijn impuls, deed er niets mee en ademde in mijn gevoel van frustratie. Het werd rustig in mij, ik gaf me over aan wat er was in mij. Ik gaf me over aan hem en zijn leiderschap. Dat is het moment dat je je overgeeft en wanneer er weer nieuwe ruimte en ontspanning ontstaan.

Esther

Wil je ook experimenteren met overgave? 18 en 19 augustus is er een Tantric Dance Summer Course in Mirror Centre (Amsterdam). Bekijk het Facebookevent.