fbpx
grenzen

Grenzen

Hoe dat komt?
Het is de tijdsgeest. Alle reacties die naar voren komen in de media en op Facebook naar aanleiding van Harvey Weinstein die ontmaskerd is. Alles wat er in het kader van #metoo is gedeeld. De grotere transparantie in onze samenleving. Waarin alles aan het licht komt en wordt benoemd. En waarin ik zelf ook voel hoe belangrijk het is om mijn persoonlijke waarheid te delen.
Het is tijd om met elkaar aandacht te besteden aan wat er in ons gebeurt. Dat helemaal serieus te nemen en te delen.

ChangeMijn grens
Tijdens een workshop waarin ik onlangs zelf meedeed, stonden we met de ruggen tegen elkaar. Het voelde alsof mijn danspartner met zijn energie en zijn lichaam door me heen wilde. Ik vond het niet fijn en deed een stap naar voren, zodat we elkaar niet raakten. Toen weer langzaam terug om vanuit verbinding samen verder te bewegen. Binnen no time gebeurde het opnieuw, hij reedt met zijn rug tegen me aan. Opnieuw stapte ik naar voren. En langzaam weer terug. Na de oefening ging door me heen: ‘Ik weet wat ik kan doen en voel de vrijheid in me om Nee te zeggen, maar wat als iemand het voor het eerst doet? En denkt dat dit er wellicht bij hoort? Of wat als iemand die vrijheid om Nee te zeggen, niet voelt?

Niet voelen
De afgelopen tijd ben ik ook tot de ontdekking gekomen, dat ik toch nog lang niet zoveel voel in mijn lichaam als ik dacht. Zo dansten we in onze Verdiepingsgroep met het thema seksualiteit. Zelf leid ik deze groep met Rakesh en dans ik ook regelmatig mee als er sprake is van een oneven aantal dansers. Laat ik heel duidelijk zijn, wanneer we met dit thema dansen gaat het erover dat je jezelf de vrijheid geeft om gehoor te geven aan jouw eigen levensenergie. In de groep is een hele duidelijke afspraak dat je altijd je grens mag aangeven en dat daar naar geluisterd wordt. Ik voel me vrij om dat te doen. Tijdens de dans gingen zijn handen over mijn lichaam. En ineens nam ik waar:'ik voel zijn hand, ik signaleer het, met mijn hoofd volg ik hem, maar ik voel op dit moment niet wat de streling van zijn hand van binnen in mij doet.' Niet of ik het prettig vind en ook niet of ik het vervelend vind of niet wil.

Zo lang ik dat zelf niet voel, kan ik geen Nee-zeggen en ook geen Ja. Want ik voel het niet. Vaak in zo'n situatie ga je achteraf nadenken en word je boos  op de ander die jou in zo’n situatie heeft gebracht. Of je zegt: ‘ik ga niet meer naar Tantric Dance, want dat is onveilig’.
Wat mij bezighoudt en raakt, is dat ik zelf op dat moment niet in verbinding was met mijn lijf. Dat is vast niet de eerste keer. Maar nu wordt me helder hoe dat van binnen voelt.
Alleen daarom had ik al Nee moeten aangeven. Zodat ik zelf weer tijd kreeg om de verbinding met mezelf te voelen.

Toelaten van gevoel
Wat ik om me heen zie en wat ik in mij ervaar, is dat we meester zijn in het niet voelen van onze emoties en sensaties in ons lichaam. Voelen is een eerste voorwaarde om Nee of Ja te kunnen zeggen. De volgende stap is dat je jezelf toestemming geeft om dat wat er in je leeft ook te uiten. Niet aardig gevonden worden, schaamte, je eigen gevoel niet serieus nemen, bang voor het oordeel van anderen, zijn een aantal redenen die dat in de weg kunnen zitten.

TruthWat jij voelt is waar!
Neem jouw gevoel altijd serieus! Wat jij voelt in dat moment is waar! Voel je dat iets niet prettig is of voel je je onveilig, geef het aan. Zet je grens. Geef jezelf de ruimte dat te doen. Weet dat jijzelf het allerbelangrijkste bent. Als TD Teacher wil ik hiervoor alle ruimte maken. Net zoals aan in je lichaam zijn en komen. Want wanneer jij niet alles voelt in je eigen lichaam, ben je er ook geen eigen baas over.

Mannen en grenzen
Dat gaat ook op voor mannen al lijkt dat vaak niet zo. Ik zie en hoor dat ook mannen door vrouwen worden geclaimd of gegrepen. En wanneer ik met mannen dans in de Verdiepingsgroep en hun grenzen opzoek, merk ik regelmatig dat ze met stijf opeengeklemde lippen staan. Niet in staat om een grens aan te geven. Terwijl alles in hun lijf laat zien dat ze niet leuk vinden en niet willen.

Moeite hebben met het aangeven van grenzen is dus niet alleen iets van vrouwen, maar net zo goed van mannen. Hierin hebben we allemaal te leren. Ons gevoel toelaten, het helemaal serieus te nemen en er uiting aan geven.

Tantric Dance als spiegel
Tantric Dance is een prachtige manier om meer te ontdekken over jezelf. Wanneer je in verbinding bent met jezelf en niet, wanneer je in verbinding bent met de ander en niet. En het kan je heel goed laten zien wanneer je niet aanwezig bent in de dans of juist grensoverschrijdend.

Het is tijd dat we ons gevoel toelaten, het helemaal serieus te nemen en er uiting aan geven. Want deze feedback helpt onszelf en ook de ander om naar zichzelf te kijken.

De uitnodiging is om totaal eerlijk te zijn over wat er in jou is en daar uiting aan te geven. Aan de lichte kant in ons, maar net zo goed aan al die stukken die afgewezen, boos, verdrietig en gefrustreerd zijn. Zodat ook deze delen in het licht gezet worden en er mogen zijn.
Mirror

Wat een prachtige ontdekkingsreis is Tantric Dance. De dans als spiegel van ons leven, het contact met onszelf en met de ander.

Esther

Zie de Tantric Dance agenda voor de komende events.