fbpx

Kwetsbaarheid

 

Met mijn moeder groeide ik op in de Osho commune, waardoor ik al vroeg in aanraking kwam met meditatie . Als kleuter verhuisde ik met deze groep van Amsterdam naar Puna (India) en van Puna naar Oregon (V.S.). In Oregon liep het mis. Daar kwamen miljoenen aanhangers van Osho en dat werd niet geaccepteerd door diverse inwoners. Op een gegeven moment kwamen er zelfs dreigementen. Toen besloot mijn moeder dat het niet veilig was daar en zijn we terug naar Amsterdam gegaan. Mijn moeder stapte uit de Osho Commune, maar meditatie en Tantra hebben wel altijd een belangrijke rol gespeeld in ons leven.

Als 16-jarige reisde ik mede daardoor ook al alleen door India. Het is een land waar al decennialang zelfonderzoek is gedaan. Dat voel je. Het leeft in de muren van de tempels als het ware. Ik kijk met een warm gevoel terug naar mijn bezoeken aan de ashrams daar. Als je eenmaal in een ashram hebt gezeten, weet je dat er zoveel liefde kan zijn in het leven. In een ashram ben je bezig als een geheel, zorgend voor elkaar. Je kijkt dezelfde kant op en dat is met name naar binnen. Diep contact is er het hoogste goed, ontmoetingen zijn zacht en open. Zoveel liefdevolle mensen, die licht stralen uit hun ogen van bliss!!

Wanneer je dan weer terugkomt in deze maatschappij, zie je heel veel dingen die niet kloppen. Hier is iedereen waakzaam, afstandelijkheid is op z'n plaats. Het moet snel, efficiënt en degelijk. Er is weinig ruimte voor een diepzinnige ontmoeting. Hier heerst het verkrijgen; geld, woonruimte, carriëre, relatie, aanzien, macht. Het is dan lastig om daarmee om te gaan. Er is veel afstand en hardheid. Toen ik weer terugkwam was dat best een teleurstelling eigenlijk. In het westen had ik weer de neiging om mezelf te verstoppen en mij af te sluiten.

Tantra, en vanaf 2007 ook Tantric Dance, zorgden steeds meer voor een omslag. Gevoelens mochten er meer zijn en ik vond meer rust in mijzelf. Bij Tantra en Tantric Dance hoeft geen gevoel weggestopt te worden, het laat je zijn / dansen met wat er is. Nog steeds merk ik dat het een mooie tool is om in contact met mezelf te komen. Dat heb ik nog steeds af en toe nodig. Het leert me ook nu nog om mezelf te openen en liefdevol te zijn. Wanneer ik mij geraakt voelde, was mijn eerste reactie vaak om me terug te trekken. Nu mag mijn kwetsbaarheid er veel meer zijn.

Dat proces gun ik anderen ook. Het is mooi om je lichaam niet te veel vast te zetten in een bepaald gevoel, maar het meer te laten stromen. Dat schept verbinding met jezelf en met anderen. 

Rakesh

12 mei Tantric Dance Party in Amsterdam - Facebookevent 
19 mei Tantric Dance Party in Den Haag - Facebookevent