fbpx

Durf jij in jouw middelpunt te staan?


Tijdens een workshop die ik gaf danste een vrouw met een man. Ze keek me getergd aan. Ik begrijp meteen waarom. Zij geeft leiding aan de dans, maar hij maakt zijn eigen dans. Ik kijk naar haar en vraag of ik het even over mag nemen. Opgelucht knikt ze Ja. Ik sta achter hem en hou hem vast. Hij gaat vrolijk verder. Ik pak hem wat steviger vast, hij danst door. Dan zet ik hem klem tussen mijn armen. Een paar minuten staan we zo, hij in mijn houtgreep. ‘Dat kan ik toch niet maken’, ‘dat vindt hij vast niet leuk’, gaat door me heen. Maar ik blijf staan.

Terwijl al zijn spieren nog trillen van spanning, komt zijn lijf tot stilstand. Langzaam ontspan ik mijn greep en ontspant zijn lijf in mijn armen. Ontroering komt omhoog, nu hij zich in mijn armen overgeeft. Er is verbinding en de dans kan nu echt beginnen. De vrouw naast me lacht en neemt de leiding over.

Wat gebeurt er als jij in jouw eigen middelpunt blijft staan?
Hoe zou het zijn als jij helemaal in jezelf en je eigen centrum staat? Voelt dat jij degene bent die de leiding neemt? Echt vanuit wie jij bent. Vanuit jouw eigen kracht. De oordelen over jezelf: ‘ ik ben teveel of te overweldigend of 'dan vindt de ander me niet aardig meer’ naast je neerlegt? Danst vanuit de diepe verankering van wie jij bent? Jouw lichaam die de dans maakt? Vanuit jou stem je af op de ander en maak je de dans die voor jullie mogelijk is.

De Tantric Dance is een prachtig speelveld om te experimenteren om in je eigen centrum te staan en blijven staan. Juist wanneer de ander niet doet wat jij wilt. Wanneer je hiermee oefent in de dans, merk je dat ook in je dagelijks leven.

Esther

Zin om mee te doen aan de Tantric Dance Full Body waarin je diep in je eigen lijf en centrum zakt? 14 april gaan we van start in Mirror Centre (Amsterdam). Bekijk het Facebookevent.