fbpx

In je kracht staan

RakeshElfriede2
In de eindcirkel was hij stil, dus ik vroeg hem hoe de dans voor hem was. Wat bleek? Hij maakte hij zich heel erg druk over de grenzen van de vrouw, hij wilde vooral niet te ver gaan. Hij vulde bij haar de grenzen in, waar hij van dacht dat ze er waren. Het raakte me, want hij werd er zelf niet blij van en zij ook niet, zo bleek. Wat er terug kwam van de vrouwen in de eindcirkel, is dat ze juist heel erg verlangden naar een man die danst vanuit zijn eigen kracht en enthousiasme. En dat dat verlangen alleen maar groter is geworden.

Dat patroon doorbreken is een lastig stuk. Het raakte me, omdat ik het herkende. Lang geleden uitte ik mijn gevoelens en behoeften niet. Je ondermijnt je kracht daarmee helemaal. Je inspiratie verdwijnt. Ik stond te weinig in contact met mijn eigen gevoel en wat ik verlang. Mensen liepen daardoor echt weg. Ik was maar bezig met compenseren en met name gefocust op de ander. Mijn geraakt zijn en mijn boosheid wilde en kon ik niet delen om te voorkomen dat ik de ander daarmee kwetste. Jammer, want door het steeds maar ‘goed’ te willen doen en je enorm bezig te houden met de ander, kill je eigenlijk al je eigen sprankeling en passie. Inmiddels weet ik, dat wanneer ik mijzelf laat stralen en ga staan voor wat ik wil, dit automatisch ook een positief effect heeft op de ander.

Afstemming en het luisteren naar grenzen zijn belangrijk in de Tantric Dance. Het is zeker niet de bedoeling dat je over iemand heen gaat walsen natuurlijk. Maar we kunnen ook te ver doorschieten in het goed te willen doen door van tevoren andermans grenzen in te vullen. En zelf zo angstig te worden voor het overschrijden van grenzen - de ander iets aan te doen - dat we onze eigen kracht helemaal verliezen. Je mag het vertrouwen hebben dat die ander ook in zijn of haar kracht staat om grenzen echt aan te geven of de gelegenheid geven dit zelf te leren doen. En wanneer je zelf in je kracht staat, zul je merken dat de ander ook uitgenodigd wordt in zijn of haar kracht te gaan staan. Dan pas komt er een dans vol leven, passie en vuur. 
 
Dans je vanuit je eigen essentie, of dans je vanuit iets anders? Het is goed om dit helder te doorzien voor jezelf.

Rakesh

Bekijk de agenda voor de komende Tantric Dance events.