fbpx

Wild Wild 2018

Het is zo makkelijk om te vervallen in wat anderen niet goed doen of hebben gedaan, maar dit toepassen op jezelf, dit is de werkelijke uitdaging. Wat ik heb ervaren in het tantra veld is enorme compassie voor elkaar om dit gezamenlijk aan te gaan, ondanks alle oordelen die er zijn, door jezelf en die van anderen om je heen.

Verschil in dansvormen

Dans brengt vrijheid in je hoofd en lijf, maar voor welke dansvorm kies jij?

Zelf was ik als kind al gek op dansen. Alleen danspasjes leren, dat ging er niet in. Ging iedereen naar rechts, dan ging ik naar links en omgekeerd. Het maakte dat er al jong door me heen ging: ‘ik kan beter voor een dansgezelschap gaan werken, want dat dansen: dat leer ik toch niet’. Gelukkig zijn er inmiddels heel veel vrije vormen van dans en werd ik zo’n 8 jaar geleden, zonder daar echt over na te denken Tantric Dance Teacher. Niet een beroep dat ik overigens ooit had kunnen bedenken!

Inmiddels dans ik verschillende vrije vormen van dans. Waarom? Omdat ze me allemaal iets anders brengen. Omdat ik wel vaker merk dat het niet helemaal duidelijk is wat Tantric Dance is of brengt, bijvoorbeeld door de vraag: 'Tantric Dance dat lijkt toch op Esctatic Dance?'
Deel ik graag mijn ervaringen over drie verschillende dansvormen die ik beoefen: 5 Ritmes, Esctatic Dance en Tantric Dance. En vertel ik kort iets over Contact Improvisatie. Ik neem je mee in wat ze mij laten zien, voelen en brengen. En ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaringen.

AfricanDance

In de 5 ritmes, dans je voornamelijk individueel en ga je door 5 ritmes heen (de ritmes van het leven): vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Deze vorm van dans nodigt mij diep uit in mijn lichaam en in wie ik ben, mijn Essentie. Ik onderzoek, hoe voelt mijn lichaam, wat beweegt, wat beweegt niet, wat kan ik in beweging brengen, hoe kan ik de ritmes in mijn leven brengen en wat brengen deze mij? Welke patronen herken ik in mijn lichaam en hoe kan ik deze doorbreken? Bij welke ritmes voel ik me comfortabel en welke kan ik juist meer in mijn leven brengen? En elke keer opnieuw de les: blijf niet staan op één plek, maar breng je voeten in beweging. Juist ook wanneer ik in mijn hoofd schiet. Want bewegen brengt me terug naar mijn lichaam en zorgt ervoor dat ik niet vast kom te zitten. Aan het einde van een 5 ritme wave, voel ik me altijd meer gegrond en heb ik meer contact met mijn lichaam. Ik voel delen van mijn lichaam die ik nog niet eerder heb gevoeld. Als ik begin, komt er ook vaak  een enorme vermoeidheid uit mijn lichaam. Waar ik me eerder niet bewust van was. Aan het einde van de wave (van de 5 ritmes) voel ik voel meestal opgeladen en altijd is er meer ruimte in mij. Niet te vergeten: vaak doe ik ook tijdens het dansen van de 5 ritmes creatieve inspiratie op bij het voorbereiden van een Tantric Dance workshop!

Esctatic Dance, voelt voor mij meer als een dans, terwijl de 5 ritmes voor mij meer over bewegen en voelen gaat. Soms is Esctatic rustig, soms wild, soms sensueel, soms gek, van alle smaken wat. De muziek neemt me mee op reis, soms in weerstand en soms in extase. Er zijn periodes dat ik in deze dans me helemaal op mezelf richt en andere keren weer zijn er allerlei ontmoetingen. Een dans van herkenning in speelsheid, gevoeligheid, sensualiteit. Telkens weer voelend wat wil ik, wat klopt voor mij. In de dansen met een ander, loopt het leiden en volgen vaak door elkaar heen. Er is geen duidelijke leider en geen duidelijke volger. Door de opzet van Esctatic, je kan alleen en samen dansen, leer ik ook telkens weer dat contact alleen kloppend is wanneer ik niets wil of hoef van de ander. Wanneer ik niets wil en de openheid er is om contact te maken, dan ontstaat het contact en de dans samen op een organische manier. Het voelt heerlijk vrij om twee uur lang gewoon te doen waar ik zin in heb. Na afloop voel ik me vaak bruisend en opgeladen.

Contact Improvisatie, is een dansvorm waarbij het contact met het lichaam een andere danser wordt gebruikt als communicatiemiddel en als inspiratiebron voor de dans. Ik heb een aantal lessen contactimprovisatie gevolgd omdat ik daarmee wat meer technische tools op wilde doen voor de Tantric Dance. Bij contactimpro speel je met het gewicht van je lichaam. Soms geef je het helemaal aan de ander en je gebruikt gewicht en ook het gewicht van de ander om te kijken hoe je kunt rollen, bewegen en draaien. Het leiden en volgen loopt hier door elkaar. En hoewel je contact maakt en het contact met de ander ook heel dichtbij kan zijn bij deze dansvorm, staat intimiteit hier (voor mij) niet voorop. Het is wel een super speels onderzoek in wat twee of meerdere lichamen met elkaar kunnen creëren. Tijdens de lessen zelf merkte ik, net als bij elk danspasje dat ik ooit probeerde te leren, dat danstechnieken en ik niet zo soepel samen gaan. Veel partnerdansen tijdens Esctatic Dance maken gebruik van (elementen van) deze dansvorm.

Dancemove

De Tantric Dance, is een vrije expressie dans tussen twee mensen waarbij de ene leidt en de ander geblinddoekt volgt. In deze dans sta je zowel bij het leiden als het volgen in je eigen centrum en je draagt altijd je eigen gewicht. Deze dansvorm laat mij van alles zien, omdat er de ene keer van mij wordt gevraagd om in mijn leiderschap te stappen, terwijl ik de volgende  keer word uitgenodigd om diep te vertrouwen, los te laten en me over te geven. Omdat deze dans met zijn tweeën is, word ik direct gespiegeld door mijn danspartner en de dans. Ben ik bij mezelf, of juist bij de ander, ben ik gegrond en sta ik stevig in mijn centrum, is er sprake van afstemming en verbinding en zo nee, waarom dan niet? Er komen ook vaak emoties omhoog. Bijvoorbeeld die keer dat ik boos werd toen de ander me heel dwingend leidde in de dans of het verdriet dat ik kan voelen als de ander niet aanwezig is. Of ik voel een enorm gevoel van liefde wanneer ik met compassie voor mezelf en de ander aan het leiden ben of juist aan het volgen. Ook leert de Tantric Dance me om heel precies mijn grenzen aan te geven. Alleen ik kan dat, want alleen ik voel van binnen wat voor mij klopt en niet. Tantric Dance brengt me vaak een gevoel van vrijheid, bevrijding, geraaktheid, liefde, verbinding en speelsheid.
Ik kan zeker niet zonder de andere twee dansvormen (5 ritmes en Esctatic) maar ik voel ook zo de rijkheid van wat de Tantric Dance als ontwikkelingsweg aanreikt. Juist de ander (danspartner) hebben we zo nodig om helder te krijgen wat onze blinde vlekken zijn en waar onze ruimte ligt om te groeien.
Niet voor niets zeggen we: Tantric Dance, the dancing way to liberate yourself to your Essence

Esther blindfold

Wat alle dansvormen voor mij in ieder geval allemaal gemeen hebben: ik en mijn lichaam worden er blij!

Wanneer je de Tantric Dance eens wilt uitproberen of je ervaringen ermee wilt verdiepen, ben je van harte Welkom. Op de homepage van de website kun je heel overzichtelijk vinden welke workshop of welke groep het beste past bij jou. Wil je dat ik even meekijk of wil je jouw ervaring met de verschillende dansvormen delen, mail me opIk kan het wel hebben

“Hoe was het voor jou?”
De laatste dans vond ik niet fijn
• “Jammer dat je dat niet aan hem hebt aangegeven, je mag dat altijd gewoon aangeven”.
- “Ik kan het wel hebben..."

Delen maakt dat ik me niet alleen voel

Ik voelde liefde en compassie voor haar. Titia's ogen lichtte op, zichtbaar blij en geraakt. We deelde met elkaar hoe we vroeger thuis: wanneer we uitspraken wat we voelden er meestal werd gezegd: 'Dat is niet zo'. Er werd altijd maar om dingen heen gesproken. Wij bleven in verwarring achter, want dat wat we toch echt voelde, was niet zo. En over dat wat er was: de boosheid, het verdriet, de onmacht en de onvrede werd nooit gesproken.

Just Jump

Wat ik zie is dat veel mensen moeite hebben om contact te maken met hun rauwe oerkracht. Een kracht waar ik veel mee werk in mijn workshops, en waarvan ik zie dat het belangrijk is om deze energie door ons lichaam uit te nodigen.

Ben jij eerlijk naar jezelf?

Even een check? Ben jij eerlijk naar jezelf?

  In de Tantric Dance komt van alles naar boven. Dat wat bewust is maar vooral ook dat wat onbewust is.
 Een daarvan is jouw verlangen. Verlangen naar verbinding, naar intimiteit, verlangen naar iemand die er écht voor jou is. Zolang jouw verlangen onbewust is, danst het onbewust met je mee. En ook anderen pakken dit onbewust weer op en dansen er mee, vermengd met hun eigen onbewuste verlangen. 

Een tijd lang had ik geen partner, maar wel een groot verlangen dat er iemand in mijn leven was. In de Tantric Dance danste ik met verschillende mannen met wie alles in mij aan ging. De energie stroomde, de dans voelde heerlijk en ik genoot van de intimiteit en nabijheid. 
Totdat - je raadt het misschien al - het moment dat de dans stopte, ik me omdraaide en even later zag dat diezelfde partner met wie ik zo heerlijk en intiem had gedanst, nu heerlijk met een andere vrouw danste.Waarom ‘moeten’ je niet helpt je over te geven

Gisteren danste ik met een ervaren tantrica en danser. Het was haar eerste keer Tantric Dance. Ik maakte zacht contact met haar en pakte haar hand en bracht die rustig naar boven toe. Haar bovenlichaam draaide mee. Terwijl ik haar hand vasthield, bracht ik haar bovenlijf weer terug in positie. Want het was alleen haar arm die ik mee naar boven wilde nemen. Superblij was ze na de dans. Haar eerste keer en een heerlijke ervaring. Ik zei tegen haar: “je mag nog veel minder doen”. Ze keek me grote ogen aan. “Als je geblinddoekt bent, hoef je verder geen enkel initiatief te nemen. Ik leid jou”, zei ik. En hoewel ze dacht heel soepel te volgen, viel het kwartje.

Vuur en Water

Ons lichaam is verbonden met het hele universum, de elementen stromen door ons lichaam. Elk seizoen brengt weer een nieuwe kwaliteit naar voren. In de zomer is dat vuur. Als we echter te veel vuur hebben raken we opgebrand en zijn we niet meer in balans. Het element water kan dit vuur goed afkoelen, en daar gaan we mee werken tijdens deze speciale Tantric Dance zomer editie. Het vuur huist in ons hart, en het water in onze buik. We doen en meditatie om ons bewust te zijn van deze twee kwaliteiten, en vervolgens ademen de twee samen. Op die manier ontstaat er alchemie. Water en vuur geven samen stoom en dat stoom geeft weer nieuw leven en 'sappigheid'.

In je kracht staan

Tijdens de laatste Tantric Dance Masterclass-Kundalini viel een man mij in het bijzonder op. In de dans met de vrouw herhaalde hij zijn bewegingen. Hij omarmde haar en danste ongeïnspireerd. Het was een saaie dans en ik voelde hoe diep verdrietig ik hiervan werd. Er werd niet gedanst vanuit een ruimte waar je elkaar omhoog tilt in energie. Het was geremd en passieloos.

De liefde als vlucht

'De liefde' of 'het hart' kan een enorme vlucht zijn om de echte shit niet aan te gaan. Soms zie ik weleens mensen in workshops die heel hoog blijven zitten in hun energie, en daar ook liever willen blijven. Vanuit het idee van 'de eenheid' en 'de liefde' zakken ze niet in de lagere chakra's en de shit die daar zit. Op die manier worden spirituele concepten een soort sprietjes waaraan vastgehouden wordt om maar niet naar de werkelijke shit te kijken. En om maar niet echt te gaan voelen en zakken. Want dat kan eng zijn.

 

Pure levensenergie

Mijn diepste verlangen is dat mijn levensenergie helemaal stroomt. Alles in mij vibreert, meedoet: mijn lijf, mijn ziel, mijn geest. Dat mijn emoties er helemaal mogen zijn. Ik mijn eigen stroom volg en me niet laat tegenhouden door situaties of anderen om te volgen wat klopt voor mij. Gisteren tijdens de Tantric Dance Verdiepingsgroep dansten we nog volop met dit thema. En wat een genot, wanneer de energie door mij en de ander heen siddert. Maar ook wordt meteen zichtbaar en voelbaar waar we ons nog inhouden, tegenhouden, niet onze grenzen aangeven, waar ons lichaam strak en stijf is en niet voelt. Hoe we ons door onze eigen ideeën over onszelf en anderen laten tegenhouden.

Eerste Tantric Dance van Klaske

Op het fietsje naar Mirror Centre. Tantric Dance wordt mijn nieuwe beleving vanavond. Ik voel spanning van angst en opwinding tegelijk. Dansen heb ik altijd graag gedaan. Of ik het kan? Maakt me niet uit. Wat is goed dansen? Mijn lijf bewegen op muziek is voor mij een ontladen en opladen tegelijk. Wat me te wachten staat weet ik niet. Ik heb me niet ingelezen. Ergens blanco ingaan of aanwezig zijn vind ik prettig. Geen verwachting of controle. Die heb ik in mijn werkleven vaak nodig en zet ik tegenwoordig maar al te graag aan de kant.

5 Tantric Dance tips

Ik geef nu een aantal jaar met veel liefde Tantric Dance workshops, en ik merk dat er een aantal dingen zijn die mij daarin opvallen. Daaruit vloeien deze 5 tips voort. 

Kwetsbaarheid

Tegenwoordig sta ik vaak in de spotlights door mijn events, maar in mijn studentenjaren was dat eigenlijk precies het tegenovergestelde. Ik hing in zwarte kleding in de Hogeschool voor de Kunsten, zo onopvallend mogelijk. Het liefst liet ik mij niet zien. Tantra en Tantric Dance leerden me en leren me nog steeds om mij open te stellen, ook in kwetsbaarheid.

Surprise me

'Weer zo’n blije blog van iemand die in de wolken is van een avond Tantric Dance', zo denk je misschien. Maar dat is echt mijn ervaring. Ik voel me nog helemaal zen na mijn eerste keer.

Leiding geven met open hart

Eén van de sleutels van leiderschap (in de dans) ontdekte ik als assistente bij een Tantric Dance Drieluik. Ik gaf ik leiding aan een man. Zijn lichaam voelde zwaar. Zijn schouders kon ik bijna niet bewegen. Stroef voelde het. Er ging van alles door me heen: ‘wat zit deze man vast’, ‘hij laat zich ook niet leiden’. De dans was als een worsteling. Hij bleef maar doorgaan met zijn eigen bewegingen. Voelde niet waar ik hem heen wilde bewegen. Ik was het zat. Ik hield hem stevig vast, zodat hij niet kon bewegen. Eerst sputterde hij tegen. Langzaam ademde ik met hem, terwijl mijn armen zijn borst omklemden. Ineens voelde ik hoe hij begon te ontspannen in mijn armen. Mijn greep werd steeds losser.

Durf jij in jouw middelpunt te staan?

Ik kom het zo vaak tegen. Jij maakt de dans. Jij geeft leiding aan de dans. Maar in plaats van focus in je eigen centrum te voelen, je eigen lijf, ben je bezig met de ander. ‘Vindt de ander het wel leuk?’ ‘Ik moet niet te wild doen, want dan haakt hij af.’ ‘Is het niet saai’?’ ‘Vindt de ander me nog wel leuk of aardig?' En ik zie hoe jij verdwijnt in de ander. Voor je het weet is de dans een strijd met jezelf. Je bent jezelf kwijt. En eerlijk gezegd ook de ander. Herken je dat? In de dans? In je dagelijks leven?

Liefdevol contact

Je kijkt me aan met een blik alsof ik je net gevraagd heb om met me te trouwen, alsof de wereld opeens paars is en jij de enige bent die dat niet kan zien. Maar niets is minder waar. Ik vroeg je of je het fijn zou vinden om zaterdag met Bart en mij naar de Tantric Dance in Antwerpen te gaan.

Het best bewaarde geheim van een Tantric Dance die je nog dagen navoelt

Psst, weet jij het al? Het beste bewaarde geheim om een heerlijke Tantric Dance te dansen? Zo eentje die je nog heel lang in je lijf voelt? Het gaat niet om supermoves of bijzondere trucjes. Wat wel? Het gaat erom dat jij écht helemaal lekker in je lijf zit. Zodat je lichaam als vanzelf de dans maakt of in volledige overgave volgt.

 

'Wakker worden' heeft liefde en vertrouwen nodig

'Wakker worden' heeft tijd nodig, vallen en opstaan en vooral veel vertrouwen. Inmiddels een tijd geleden is de energie in mij wakker geworden. Het begon bij mij in mijn kruin. De energie van een nieuw bewustzijn. Een bewustzijn dat niet gebaseerd is op programmeringen vanuit externe bronnen, maar authentiek en van binnenuit. Er is toen een prachtig pad begonnen, maar zeker ook niet makkelijk. Wie denkt dat wakker worden over bloemetjes en bijtjes gaat, komt er beroerd vanaf. Ik ervaar het als heel confronterend, intens, als een echte geboorte. Blijven ademen en gronden is daarbij belangrijk.