fbpx

Ode aan de Tantric Dance

10-7-1012 door Cindy Bucher

Ode aan de Tantric Dance
De Tantric Dance, het spel van de liefde en verbinding

Mijn eerste Tantric Dance was enkele jaren geleden op het Healing festival op Venwoude. Terwijl ik bijkwam van een indrukwekkende zweethutsessie, voelde ik dat ik naar de Tantric Dance moest en met de aarde nog op mijn gezicht haastte ik mij erheen.

Marcia en Rakesh ontvingen ons warm voor dit avontuur, voor de meesten de eerste keer. In de chakra dance opende mijn derde oog, een prachtige ervaring die ik nog nooit zo had meegemaakt. In de demo dance zag ik Marcia en Rakesh in het spel van de liefde. Ik was ontroerd en geraakt en voelde het door mijn hele lijf; dat wilde ik ook zelf beleven!

Mijn eerste dansen waren voorzichtig, verkrampt en aftastend. Ik voelde een combinatie van weerstand en verlangen naar verbinding. In een aantal dansen voelde ik mij heel beklemd, omdat ik de energie van mijn partner als erg dwingend ervoer. Ik wilde ontdekken hoe ik in verbinding kon blijven op deze momenten en wilde niet meer verkrampen.

Marcia stelde mij voor om met Rakesh te dansen om te experimenteren. Ik dacht toen dat deze sexy man mij dat gevoel van beklemming niet kon geven. Maar dat kon hij wel! Het maakt niet uit hoe mooi of lelijk je partner is, in de Tantric Dance voel je zijn energie. In de dans met Rakesh als ‘beklemmer’ voelde ik al mijn beschermingsmechanismen; ik verkrampte en verstijfde, liep weg en duwde hem weg….Hij vertelde mij dat deze signalen (van afwijzing) bekend zijn voor mannen. In verwarring over wat zij ‘verkeerd hebben gedaan’, is een reactie van veel mannen om af te druipen of meer druk te zetten. Hij legde mij een alternatief voor; in de dans feedback geven over wat het met me doet en daarmee ruimte creëren in plaats van afsluiting. Dat klonk voor mij zo mooi en als een antwoord op mijn vraag ‘hoe blijf ik in verbinding’.

Het gaf ruimte voor een andere vorm: speels afwenden. Ik leerde in de dans flexibel te blijven, te blijven voelen wat de dans met mij doet en vanuit dit gevoel te reageren. Door een kleine beweging (het leggen van mijn hand op zijn hart, het iets openen van mijn armen), een klank of mijn adem ontstaat er weer lucht... om vervolgens de leiding weer terug te geven. Een geweldige manier om in verbinding te blijven, met mijzelf en de ander. Zo begon mijn tantra avontuur!

Daarna heb ik veel Tantric Dances gedaan. Ik leerde mijn eigen blokkades en weerstand kennen, maar ontdekte ook mijn liefde, creativiteit en speelsheid en voelde langzaam aan dat ik mij steeds verder kon overgeven. Door mij iedere dans weer opnieuw open te stellen voor het avontuur van die dans leerde ik te zijn en te bewegen met verschillende partners, met steeds andere vormen, geuren en bewegingen van de partner en mijzelf. Ik voelde steeds meer dat ik voorbij de vormen ging en mij opende voor een soort universele liefde en universele dans die we samen maakten.

Geen dans is hetzelfde, zeker niet als je je openstelt voor wat deze dans je mag brengen. Ik heb mij een sensuele vrouw gevoeld in de dansen, hartstochtelijk, vol opwinding en lust. Maar ook een klein, kwetsbaar meisje in de grote sterke armen van een man. Soms is er echt een dans en vliegen we door de hele zaal, andere momenten is het meer een streling of massage. Er zijn momenten dat ik mij in de dans volledig verdwaald voel, niet meer weet wie ik ben of waar ik in godsnaam mee bezig ben, zowel wanneer ik leid als wanneer ik volg. En het kan echt voelen als een worsteling of een saaie teleurstelling, maar ook als een heerlijke samensmelting!

Iedere dans heeft een waarde, een boodschap, een kans, als je het wilt zien. Wanneer ik het oordeel hierover los kan laten, kan ik hiervan genieten en soms ook niet. Dat is oké.

De dans is voor mij een metafoor voor het leven. Door in de dans te luisteren naar mezelf en de ander, door ermee te zijn en te bewegen, door ermee te spelen en mijn creativiteit en liefde erin te brengen, voel ik me rijker, vrijer en meer in verbinding.

De mooiste dans is die van het moment!

Dank je wel Rakesh en Marcia. Met deze prachtige ervaringen vervolg ik mijn avontuur, met jullie in mijn hart.

Liefs,
Cindy Bucher


Bron FaceBook

 

© Art of Loving 2019