fbpx

Verlangen naar contact

23/1/2017 door Elfriede van der Sanden

Elfriede contact
Gisteravond Tantric Dance Den Haag. Ik voelde me uitzonderlijk ontvankelijk, en ook kwetsbaar, naakt. Een gevoel van overgave.

Inmiddels is het voor ons vaste prik, het Zeeheldentheater in Den Haag. De avond begint met een chakra journey, daarna dansen Rakesh en ik een demo dans en daarna volgen de workshop en vrij dansen.
Al m'n cellen stonden open. Ken je dat? Dat het leven als het ware direct bij je binnenkomt. Je hart wagenwijd open. Een heerlijk gevoel en tegelijkertijd ook wel spannend. Het bleek een heel mooi gevoel te zijn om mee de avond in te gaan. Om diep in contact te zijn.
Wat mij heel erg raakte deze avond, is dat ik in mezelf en anderen zo'n diep verlangen kon zien naar contact. En dit vond ik zo iets moois. Ook hier op Facebook zijn we eigenlijk op zoek naar echt contact met elkaar. Elkaar zien en er voor elkaar zijn.

Zo'n avond Tantric Dance kan ook zo veel laten zien. Wat ik heel mooi vind, is wanneer ik ga spelen met mijn eigen vooroordelen. Door een blinddoek op te hebben zie je de persoon niet, maar voel je deze wel. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat ik blij verrast was op het moment dat ik mijn oordelen liet gaan en werkelijk ging voelen hoe het contact voor me was. Dat sommige mensen die ik in de eerste instantie weg zette als ongeschikte danspartner, een van de mooiste dansen bleken te zijn!!

Ik heb zo veel lagen afgepeld, angsten, die eerder in de weg stonden om mij open te stellen voor contact met anderen.
Ik zal je nog sterker vertellen, de eerste keer Tantric Dance voor mij was echt vreselijk. Ik stond daar, ik zag alleen maar needy mannen en ik dacht: ik moet hier weg! Ik ben de keuken van club lite ingevlucht en ik dacht ik wil hier nooit meer naartoe, dit is geen plek voor mij. Lange tijd ging eroverheen.

Het leven verandert. De liefde ontsprong vurig tussen mij en mijn geliefde en ik begon me open te stellen.
Ik begon in te zien dat niemand mij iets kan aan doen. In de zin dat de angst die ik eerder had, mijn eigen angst was. Dat als ik mijn stukken had uitgevoeld/ervaren, deze ook niet meer in mij getriggerd kunnen worden. Natuurlijk zie ik nu soms nog wel needy mannen en vind ik sommig contact niet fijn, maar dan stop ik gewoon met de dans of dans ik ermee. Ik neem het heft in eigen hand. Ik kan in contact zijn, met mezelf en met hen, en vanuit daar mijn weg vinden. Ik vertrouw erop dat mijn intuitie me leidt. En ik hoef daarvoor niet de hele zaal te verlaten, of iedereen weg te zetten als 'needy mannen'. Nu voel ik soms alsnog een ruwe energie tijdens het dansen, maar kan ik er vaker ook om lachen bijvoorbeeld, in plaats van dat ik me er echt bedreigd door voel.

Gisteravond dus. Ik werd echt geraakt door het zien van de schoonheid van de mensen op de dansvloer. Het menselijke, het liefdevolle. En dat iedereen uiteindelijk hetzelfde wil, maar het er soms alleen een beetje onhandig en vreemd uit komt, omdat ze op dat moment gewoon niet anders kunnen.
Het is maar net wat we zien in de ander, welke bril we op hebben. Zien we alleen maar een needy man of kunnen we erachter kijken en een oprecht hart zien? Hoe dansen we daarmee? Door het uit de weg te gaan? Of ze uit te nodigen naar een plek, beyond neediness? Vanuit eigen kracht in contact.

Ik heb hier een hele reis voor afgelegd, en dat doe ik nog steeds. Diep in contact zijn met een ander vind ik een van de mooiste gevoelens die er zijn, en tegelijkertijd ook diep contact hebben met mezelf, in m'n eentje. Zoals vandaag. Dat heb ik ook echt nodig. Niemand anders voelen, alleen maar mezelf. Want ook moet m'n energie van zo'n avond met anderen bijkomen, maar dat is het helemaal waard.

Ik heb helemaal geen zin om een spiritueel pad te leven in een grot, ver weg van de wereld. Voor mij gaat dit pad om IN de wereld zijn, de uitdagingen aangaan van een menselijk leven, vallen en opstaan, huilen en lachen. Samen en alleen.

bron FaceBook

Zie hier ook een Tantric Dance demo film en tijdens een TD Den Haag editie in het Zeeheldentheater.

© Art of Loving 2019